W Polsce ten radosny okres kojarzony jest z obyczajem podawania 12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Oprócz wieczerzy nie może zabraknąć: łamania się opłatkiem, strojenia choinki, składania życzeń, śpiewania kolęd, obdarowywania się prezentami.
Dawniej bożonarodzeniowe potrawy były zróżnicowane, każdy region w Polsce miał swój zestaw. W tradycyjnych domach hołduje się zasadzie, że dań musi być 12, na pamiątkę liczby apostołów biorących udział w Ostatniej Wieczerzy. Dania wigilijne ewoluowały na przestrzeni lat, a przepisy na dania podróżowały wraz z ludźmi, jednak w dalszym ciągu obowiązuje zasada, że kolacja wigilijna jest postna, a do sporządzenia wigilijnych przysmaków używa się wszystkiego co rodzi się w polu, lesie i na łące.
Żelazne wigilijne menu, to zatem będą:
* zupa grzybowa, przygotowywana z suszonych grzybów, podawana najczęściej z łazankami lub
* barszcz z uszkami, oczywiście przygotowany na domowym zakwasie, dziś farsz do uszek najczęściej jest z grzybów i kiszonej kapusty, ale tradycyjne, staropolskie uszka wigilijne podawane były z farszem z roślin strączkowych – fasoli, bobu lub soczewicy;
* pierogi – najczęściej podawane w wieczór wigilijny są pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, równie długą tradycję mają pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem – oba rodzaje okraszone cebulką usmażoną na maśle, a w niektórych rejonach polski podaje się pierogi z wędzoną śliwką polewane roztopionym masłem;
* ryby – wszechobecny karp pojawił się na wigilijnym stole dopiero po II wojnie światowej, wcześniej na dworach podawano jesiotry, faszerowane szczupaki, sandacze a wiejskich chatach, takie jakie udało się złowić – płocie, okonie, a nad morzem dorsze i flądry,
* śledzie, w polskiej tradycji są symbolem postu i oczekiwania, na wigilijny stół tradycyjnie podawane były w najprostszych formach w śmietanie lub oleju;
* kapusta z grzybami lub kapusta z grochem, czasem białą, drobną fasolą;
* kluski z makiem lub kutia, w zależności od tego skąd pochodzili przodkowie domowników danie z masy makowej z miodem i bakaliami podaje się z kluskami, często tymi samymi łazankami, które przygotowuje się do zupy grzybowej – taka tradycja królowała w Wielkopolsce, na Mazowszu i w górach, na kresach mak podawany był z pszenicą i z dodatkiem śmietany;
* ciasta wigilijne to w polskiej tradycji ciasta suche, postne: makowiec, piernik i keks;
* kompot z suszonych owoców.
Tradycyjne potrawy wigilijne są symboliczne:
* ryby dają gwarancję zdrowia i dostatku,
* ziarna zbóż i mak symbolizowały pomyślność i bogactwo, a także zapewniały zdrowe potomstwo,
* kapusta i grzyby według naszych przodków chroniły od złego, zapewniały też siłę, witalność, szczęście i dostatek,
* miód i bakalie miały zapewniać przychylność Boga i zapewnić długie życie,
* owoce były uważane za symbol płodności i witalności.
Właśnie dlatego podczas wigilijnej wieczerzy należy choć skosztować każdej potrawy, by w nadchodzącym roku nie zabrakło: zdrowia, dostatku, pomyślności, witalności, siły i boskiej opieki, czego redakcja e-stargard. pl już teraz życzy swoim wiernym czytelnikom.
Tu jesteś:
- Wiadomości
- Lifestyle
- Świąteczne klimaty ? tradycyjna wieczerza wigilijna