Piwo to najstarszy i najczęściej spożywany napój z zawartością alkoholu. A jeżeli chodzi o spożycie płynów tylko woda (sprawa jasna) i herbata (z pewnością Azjaci) wyprzedzają ten napój.
Historia tego trunku ma 6000 lat, a pierwsze zapiski pojawiają się ok. 4000 lat p.n.e. w Mezopotamii.
W Polsce pojawiło się za czasów ludów prasłowiańskich i było ulubionym napojem Słowian.
Składniki piwa to: woda, słód, szyszki chmielowe i drożdże, czyli chemiczna konstrukcja mało skomplikowana.
Zawartość alkoholu (w procencie objętości) waha się w zakresie od 0,5 – coraz popularniejsze piwa tzw. bezalkoholowe do kilkunastu. Ale mogą być także z zawartością do 60% (np. Armageddon).
Pół litra piwa zawiera średnio 200–250 kcal czyli tyle samo co pół litra soku owocowego, mleka 2% lub bardzo popularnej coli.
Ile my Polacy pijemy? Znajdujemy się w europejskiej czołówce – 5 miejsce ze 100 litrami bursztynowego płynu na głowę. Wyprzedzają nas pierwsi na liście Czesi – ponad 140 litów. Do pozostałej czołówki, czyli piwnych fanów z Niemiec, Austrii i Estonii mamy minimalne braki w ilości kilku litrów.
Czy piwo jest zdrowe? Opinie są podzielone. Z pewnością w nadmiernych ilościach jest toksyczne. Picie w umiarkowanych ilościach jest podobno: uspakajające, pobudzające trawienie, bakteriobójcze, ale też moczopędne i obniżające ciśnienie krwi.
Jakby na to nie spojrzeć to jednak napój z zawartością alkoholu.
Jak to skomentował Kusy w serialu Ranczo: „Są tacy, którzy twierdzą, że piwo jest napojem chłodzącym, ale ja taki bezczelny nie jestem”.
Tu jesteś:
- Wiadomości
- Lifestyle
- Kartka z kalendarza