objętego patronatem honorowym Starosty Stargardzkiego. Celem konkursu było: promowanie sztuki kulinarnej, rozwijanie u uczniów potrzeby osiągania sukcesów, zainteresowań kulinarnych i cukierniczych oraz wykazanie się znajomością przygotowania potraw i ciast.
 

Pierwszy etap konkursu to eliminacje klasowe. Młodzież rozwiązywała test składający się z 40 pytań. Osoby z najwyższą punktacją przeszły do eliminacji szkolnych i ponownie pisały test.  10 osób z najwyższą punktacją z klas cukierniczych i gastronomicznych przeszło do części praktycznej konkursu. Uczniowie musieli wykazać się inwencją twórczą i przygotować swoje popisowe danie lub ciasto.
 

,,Wariacje na temat drobiu” – tak brzmiało hasło przewodnie dla kucharzy, którzy zaprezentowali różne dania. Były one nie tylko smaczne, ale i pięknie podane. Potrawy przygotowane przez uczestników to:
- włoska kieszeń (filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami, serem mozzarella, świeżą bazylią i czosnkiem. Podane na sosie z zielonego pieprzu. Jako dodatek sałatka z rukoli, pomidorów koktajlowych, ogórka zielonego i czerwonej cebuli, polane sosem winegret,
- kaczka w pięciu smakach w sosie śliwkowo–whisky na puree z ziemniaków i selera, z sałatką z pomarańczy,
- pierś kurczaka faszerowana szpinakiem,
- pierś z kurczaka faszerowana boczkiem, suszonymi pomidorami i masłem czosnkowym. Podana z pomidorami, serem fetą, sałatą i ogórkiem,
- udko kurczaka faszerowane mięsem mielonym. Podane z sosem ananasowo- majonezowym i upieczonymi ćwiartkami ziemniaka.
 
,,Tort na każdą okazję” – to natomiast hasło przewodnie dla cukierniczek, które przygotowały:
- tort z kremem russel bezowym, dżemem wiśniowym, bitą śmietaną, obłożony biszkoptami,
- ,,złocista różyczka o smaku gruszkowym” – biszkopt z bitą śmietaną o smaku gruszki, z dżemem wiśniowym,
- ,,tort serce” – biszkopt z bitą śmietaną, owocami i pięknymi różami,
- tort z truskawkami – biszkopt z truskawkami, dżemem porzeczkowym, ozdobiony trójkolorowymi różami,
- tort czekoladowo-śmietankowy. Biszkopt z kremem czekoladowo-śmietanowym,
z czekoladą i truskawkami.

 

Zwycięzcy konkursów:
,,Najlepszy kucharz ZS nr 5"
I miejsce: Przemysław Zalewski,
II miejsce: Jakub Żarski,
III miejsce: Kacper Osuchowski.

,,Najlepszy cukiernik ZS nr 5"
I miejsce: Klaudia Gazda,
II miejsce: Małgorzata Troczyńska,
III miejsce: Ewelina Zając,
Wyróżnienie: Klaudia Ostęp.

Wszystkim uczestnikom i zwycięzcom serdecznie gratulujemy.

Nagrody rzeczowe zostały ufundowane przez Powiat Stargardzki.
Organizatorami konkursu były: Marzena Samujło, Danuta Puchniarska, Justyna Izak, Renata Kępska.