Dzisiaj jest: 19.5.2024, imieniny: Celestyny, Iwony, Piotra

?Z POLA NA STÓŁ ? UCZYŃ JEDZENIE BEZPIECZNYM?

Dodano: 9 lat temu

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Stargardzie Szczecińskim poinformował o temacie tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia, jaki ogłosiła Światowa Organizacja Zdrowia WHO.

?Z POLA NA STÓŁ ? UCZYŃ JEDZENIE BEZPIECZNYM?
 Jest to: Bezpieczeństwo żywności. Natomiast hasło przewodnie brzmi: „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.

Choroby przenoszone drogą pokarmową są przyczyną ok. 2 milionów zgonów rocznie. Żywność zawierająca szkodliwe bakterie, pasożyty, wirusy oraz substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób a nawet nowotworów.

Celem tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia jest promowanie zasad Codex Alimentarius, które mówią o wytycznych postępowania w przetwarzaniu i obrocie żywnością oraz o wysokich standardach żywieniowych.

Zachęcamy do zapoznania się z materiałami informacyjnymi.

 
Załączniki:
Pobierz plik (ULOTKA_5 KROKÓW DO BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI.pdf)Ulotka - 5 kroków do bezpiecznej żywności 696 kB
Pobierz plik (ULOTKA_ZASADY BEZPIECZNEGO SPOŻYWANIA WARZYW I OWOCÓW.PDF)Ulotka - zasady bezpiecznego spożywania warzyw i owoców 137 kB
Źródło: Powiat Stargardzki
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.
Dzień Pionierów 12.05.2024. Fotorelacja