Dzisiaj jest: 19.4.2024, imieniny: Alfa, Leonii, Tytusa

ZS 5 - szkoła na 5! Cz. 2

Dodano: 2 lata temu
Redakcja poleca!

ZS nr 5 na Lotnisku, kształci w zawodach gastronomicznych.

ZS 5 - szkoła na 5! Cz. 2

Nie wszyscy wiedzą, że Zespół Szkół nr 5 na Lotnisku w Stargardzie to szkoła z wieloletnią tradycją gastronomiczną. Wielu kojarzy ją pewnie z pionem mechanicznym – i słusznie, bo jest kolebką lokalnych mechaników, elektromechaników i techników pojazdów samochodowych, ale od ponad 20 lat jest również placówką kształcącą kadrę naszego lokalnego rynku gastronomicznego. To tutaj pobierają nauki technicy żywienia, kucharze, cukiernicy, technolodzy żywności i kelnerzy. Te użyteczne zawody rok rocznie znajdują grono chętnych adeptów, bo praca w gastronomii  może być satysfakcjonującym sposobem na życie i dobre zarobki. Polacy od lat lubią dobrą kuchnię a w ostatnim czasie przyszła moda na próbowanie smaków świata i kultywowanie kuchni staropolskiej. Smakowanie w smakach stało się modne i dopełnia wachlarz naszych zmysłów. Nic więc dziwnego, że branża gastronomiczna mimo przebytej pandemii kwitnie, a zapotrzebowanie na dobrze wykwalifikowanych pracowników jest wysokie. Na tej płaszczyźnie sprawdzają się uczniowie i absolwenci kierunków gastronomicznych.

„Nasi uczniowie to dojrzałe i odpowiedzialne osoby. Dzięki pracy w gastronomii szybciej stają się samodzielne i odciążają rodzinny budżet, ale też szybko nabywają doświadczenia zawodowego. Wtedy kiedy ich koledzy spędzają czas w Internecie, oni pracują i dorabiają do studenckiego budżetu, bo mają takie możliwości” – mówią nauczyciele zawodu ZS 5.
Prawdą jest, że gastronomia to branża, w której potrzeba wielu rąk do pracy, a dzięki elastycznym grafikom restauracji pozwala szlifować umiejętności młodym ludziom. Najpierw trzeba je jednak nabyć i tutaj warto zwrócić uwagę na profesjonalne wyposażenie pracowni oraz wykwalifikowaną kadrę, jaką dysponuje lokalna szkoła gastronomiczna. W pięciu wyposażonych pracowniach odbywają praktyki uczniowie szkół branżowych: kucharz, cukiernik, kelner oraz techników: technikum żywienia i usług gastronomicznych, technikum technologii żywności na podbudowie cukiernika oraz technikum usług kelnerskich.

Oprócz tego szkoła zapewnia miejsca praktyk w lokalnych zakładach gastronomicznych, z którymi współpracuje.

Jak mówi Dyrektor szkoły pan Krzysztof Bielski –„… nasi uczniowie i ich rodzice nie muszą martwić się o miejsce praktyki młodzieży. To szkoła odpowiada za całą organizację, szkoła znajduje miejsca, ustala warunki, podpisuje umowy. To duże odciążenie i komfort dla naszych podopiecznych”.


Szkolne pracownie wyposażone są w dobrej jakości, nowoczesny sprzęt – to gwarantuje dobre przygotowanie do pracy w zawodzie. W ostatnim czasie szkoła doposażyła je w drukarki 3 D do naleśników oraz wydruku z czekolady, a także temperówkę do czekolady.

„Nasi uczniowie kończą szkołę z certyfikatem potwierdzającym posiadane kwalifikacje wraz z suplementem w języku angielskim – wspomina dyrektor ZS 5 pan K. Bielski. Dbamy też o umiejętności językowe młodzieży. Oprócz języka obcego odbywają zajęcia z języka obcego zawodowego i już w czasie trwania nauki mogą sprawdzić swoją wiedzę, uczestnicząc w zagranicznych praktykach zawodowych Erasmus+. Dotąd młodzież wzięła udział w wyjazdach do Hiszpanii, Irlandii, Włoch.  Cieszy nas kiedy wracają do nas z głową pełną marzeń, świadomi własnego potencjału i możliwości, jakie tworzy im dzisiejszy świat”.

Kształcenie zawodowe przeżywa renesans, rodzice i uczniowie wiedzą, że rynek pracy ewoluuje. Dziś nie stawia się już jedynie na wykształcenie, dziś pracodawca szuka wykwalifikowanych, wartościowych pracowników. Dlatego dokonując wyboru przyszłej drogi zawodowej, trzeba świadomie rozpatrzyć wiele kwestii, wśród nich profesjonalizm wybieranej placówki oraz praktyczne doświadczenie zawodowe, jakie daje ona uczniowi w okresie kształcenia.

Źródło: Zespół Szkół nr 5
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.
Stargard i blue. Fotorelacja