Dzisiaj jest: 20.4.2024, imieniny: Agnieszki, Amalii, Czecha

Przyjęto stanowisko Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego w sprawie wsparcia Ukrainy

Dodano: 2 lata temu Autor:
Redakcja poleca!

Radni na XXXII sesji VI kadencji Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego, zajęli się tematami związanymi z Ukrainą i falą uchodźców przybywających z tego kraju.

Jednogłośnie potępili rosyjską agresją na sąsiednie, demokratyczne państwo.

Wsłuchując się w doniesienia z Ukrainy, Sejmik Województwa Zachodniopomorskiego wyraża głębokie przekonanie, że niezłomna postawa dzielnego narodu ukraińskiego wspieranego przez państwa i społeczności świata zachodniego, ostatecznie doprowadzi do zarzucenia przez Rosję swojej agresywnej i nieodpowiedzialnej polityki”. Oto fragment stanowiska radnych województwa w ukraińskiej sprawie.

Rosyjska agresja na Ukrainę, ogromna fala uchodźców czy organizacja pomocy humanitarnej to tematy, które poruszono na XXXII sesja VI kadencji Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego. W obradach znalazło się miejsce dla gości specjalnych, Konsula Honorowego Ukrainy w Szczecinie Henryka Kołodzieja czy przedstawiciela Związku Ukraińców w Polsce, Jana Syrnyka. Głos podczas sesji zabrali również wojewoda Zbigniew Bogucki czy Anna Mieczkowska, prezydent Kołobrzegu.

Od sortowania darów po pomoc medyczną. Angażują się w to wspaniali studenci Pomorskiego Uniwersytetu. Bardzo ważną częścią naszej działalności jest wspieranie przez pomoc psychologiczną, przez tłumaczenia. Tu korzystamy z kompetencji pracowników, studentów Uniwersytetu Szczecińskiego. Zajmujemy się również edukacją, włączeniem najmłodszych uchodźców w system szkolny” – powiedziała Dorota Kowalewska z Komitetu Pomocy Ukrainie, błyskawicznie powołanej organizacji, w której już działa 11 sekcji.
Z kolei marszałek Geblewicz powiedział - „Staramy się zmniejszać skutki katastrofy humanitarnej, z którą mamy obecnie do czynienia. Jeszcze przed wybuchem wojny zapadła decyzja o przekazaniu jednej z karetek Wojewódzka Stacja Pogotowia Ratunkowego w Szczecinie, która wypełniona materiałami opatrunkowymi pojechała na Ukrainę. Trwają ostatnie działania, aby jak najszybciej, we współpracy z Konsulem Honorowym Ukrainy, wysłać transport sprzętu medycznego. Pomorze Zachodnie jest w kontakcie z partnerami z Obwodu Mikołajewskiego i Odessa, dla których planowana jest zbiórka konkretnych darów”.

Marszałek podkreślił również, że to współpraca lokalnych samorządów, organizacji pozarządowych oraz wolontariuszy pomogła już kilkudziesięciu tysiącom uchodźców z Ukrainy, przybyłym do naszego regionu. Zapewnił, że województwo dokonało stosownych zabezpieczeń finansowych na pomoc uchodźcom, liczy też na wsparcie z funduszy europejskich.
Olgierd Geblewicz zaapelował o rozmieszczanie uchodźców także w mniejszych miejscowościach, gdyż w dużych miastach zaczynają się braki w miejscach noclegowych. Wyczerpującą się bazę noclegową potwierdziła m.in. Prezydent Kołobrzegu Anna Mieczkowska, do którego trafiło już ponad 300 uchodźców, a cały czas napływają kolejni, często bez zorganizowanego noclegu.

Wojewoda Zbigniew Bogucki skupił swoją uwagę na przybywających uchodźcach – „W pierwszej fazie przyjeżdżały osoby, które wiedziały, dokąd jadą. Miały w Polsce rodziny, znajomych. Teraz przyjeżdża wiele osób, które nie mają tu kontaktów, nie mają funduszy, nie znają języka. Mamy do czynienia z sytuacja, której nie było w Polsce, w Europie od kilkudziesięciu lat. Przyjęliśmy półtora miliona uchodźców! W bardzo krótkim czasie. I będzie ich przybywać, jeśli rosyjski zbrodniarz będzie prowadził działania militarne skierowane przeciwko cywilom, jeśli będą popełniane zbrodnie wojenne”.

Stanowisko Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego wobec rosyjskiej agresji zbrojnej na Ukrainę zostało przyjęte jednomyślnie. Pełna jego treść dostępna na zdjęciu.

Najedź kursorem na grafikę, kliknij i powiększ

Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.
Stargard i blue. Fotorelacja