Dzisiaj jest: 7.10.2025, imieniny: Krystyna, Marii, Marka

25 lat ZAZ „Centralna Kuchnia”. Kawałek nieba na ziemi

Dodano: ok. 4 godziny temu Autor:
Redakcja poleca!

Marzenia, szczęście i tolerancja – te trzy słowa wielokrotnie wybrzmiały podczas 25-lecia Zakładu Aktywności Zawodowej „Centralna Kuchnia” w Stargardzie.

25 lat ZAZ „Centralna Kuchnia”. Kawałek nieba na ziemi
Marzenia, szczęście i tolerancja – te trzy słowa wielokrotnie wybrzmiały podczas 25-lecia Zakładu Aktywności Zawodowej „Centralna Kuchnia” w Stargardzie. To pierwszy ZAZ w Polsce, który stał się szansą na rozwój dla osób z niepełnosprawnościami. Jubileuszowe świętowanie odbyło się w piątek 3 października w Stargardzkim Centrum Kultury.

Wydarzenie było opowieścią o tym, w jaki sposób „Centralna Kuchnia” zmieniła życie swoich pracowników i ich rodzin, stając się dla nich początkiem nowego etapu i samodzielności.
Podróż przez ćwierć wieku wypełniona została wspomnieniami i historiami, które doskonale oddały, jakim miejscem jest „Centralna Kuchnia”. O życiowych zmianach opowiadali pracownicy i ich bliscy. Poznaliśmy nawet parę, która poznała się w ZAZ-ie i szczęśliwie założyła rodzinę.

„Centralna Kuchnia” w liczbach
Gości przywitała Agnieszka Kłodowska-Keller, przewodnicząca Zarządu Koła Polskiego Stowarzyszenia na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną w Stargardzie. Padły ciepłe słowa adresowane do pracowników, jak również konkretne liczby. Obecnie w ZAZ „Centralna Kuchnia” pracują 104 osoby, w tym 81 z niepełnosprawnością intelektualną (znaczną i umiarkowaną).  Każdego roku zakład przygotowuje ponad 150 tysięcy posiłków obiadowych, które trafiają do przedszkoli, szkół, zakładów pracy oraz klientów indywidualnych.
Od początku istnienia ZAZ-U kieruje nim Przemysław Momot, pod adresem którego podczas gali padło wiele życzliwych słów. Dużym zaskoczeniem dla kierownika było otrzymanie złotej odznaki honorowej  Gryfa Zachodniopomorskiego. O przyznaniu odznaki zdecydował zarząd województwa zachodniopomorskiego, a wręczyli ją Marcin Przepióra, wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa zachodniopomorskiego, radna Anna Nowak oraz Agnieszka Cieślicka, zastępca dyrektora ROPS.

Wierszem o „Centralnej Kuchni”
Bardzo wzruszające były występy artystyczne w wykonaniu pracowników ZAZ. Laura Karwowska, pracująca w dziale obróbki czystej i dystrybucji, recytowała utwór „Nie żałuję” (ten sam, który śpiewa Edyta Geppert). Natomiast Beata Nowicz, również zatrudniona w ZAZ,  wykonała wiersz „Zagraj ze mną na cztery ręce”, napisany prawie 30 lat temu przez Przemysława Momota, który wówczas był terapeutą. Obu paniom przy fortepianie towarzyszył znany w naszym regionie pianista Patryk Matwiejczuk.

Serce za serce
Centralną Kuchnię tworzą przede wszystkim ludzie, którzy przez lata wykazywali się sumiennością, odpowiedzialnością i zaangażowaniem. Ale CK to także wielu partnerów i przyjaciół. Za to wsparcie pamiątkowe czerwone serca otrzymały następujące osoby, instytucje i firmy:
Stanisław Kopeć,
Marcin Przepióra,
Jarosław Biryłko,
Marcin Kowalski,
Shivan Fate,
Jacek Fabisiak,
Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych,
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego - Regionalny Ośrodek Polityki  Społecznej,
Wojewódzki Urząd Pracy w Szczecinie,
Powiat Stargardzki,
Powiatowa Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna,
Stargardzkie Centrum Kultury,
Młodzieżowy Dom Kultury,
Straż Miejska,
Ośrodek Sportu i Rekreacji,
Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji,
Stargardzkie Towarzystwo Budownictwa Społecznego,
Wody Miejskie Stargard,
Biostar,
Przedszkole Niezapominajka,
Przedszkole Wesoła Lokomotywa.
Organizatorzy przyznali również trzy złote serca, a otrzymali je:
marszałek Olgierd Geblewicz (za zrozumienie potrzeb Zakładów Aktywności Zawodowej,  za politykę sprzyjającą tworzeniu i funkcjonowaniu takich podmiotów jak ZAZ),
Kazimierz Nowicki (za stworzenie pierwszego w Polsce Zakładu Aktywności Zawodowej ”Centralna Kuchnia”), 
prezydent Rafał Zając (za wieloletnie wspieranie działalności Zakładu Aktywności Zawodowej „Centralna Kuchnia” oraz za okazywane zrozumienie i zaufanie).

„Kawałek nieba na ziemi”
Organizatorzy podkreślali, że na przestrzeni 25 lat zmieniały się technologie, procesy, standardy. Ale nie zmieniło się jedno: człowiek był i pozostaje w centrum działalności. Pod dużym wrażeniem działalności ZAZ-u był wokalista i pianista Mateusz Ziółko (osobiście odwiedził siedzibę „Centralnej Kuchni”). Jego koncert był znakomitym podsumowaniem jubileuszu – pełen wzruszeń, refleksji i nadziei. – To jest genialne, że takie miejsca są tworzone. To jest kawałek nieba na ziemi – podsumował muzyk.

Galeria zdjęć z wydarzenia: TUTAJ


 
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.
25 LAT - ZAZ "CENTRALNA KUCHNIA". Fotorelacja