Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród przez wicemarszałka Jarosława Rzepę, odbyło się 23 kwietnia 2018 r. w Książnicy Pomorskiej w Szczecinie.
- Dziękuję uczestnikom za wszystkie zgłoszenia, a także za pomoc nauczycielom i opiekunom, którzy zachęcali tych młodych ludzi do odkrywania rodzinnych, kulinarnych tradycji. Zamysłem stworzenia konkursu były poszukiwania kolejnych potraw, które mogłyby znaleźć się na Liście Produktów Tradycyjnych. I tak się stało. Spośród 48 zachodniopomorskich produktów znajdujących się na LPT, 4 brały udział w "Poszukiwaczach Smaków" - mówił wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.
Zadaniem uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych było wyszukanie w rodzinnych pamiątkach, dokumentach i fotografiach tradycyjnych przepisów znanych w rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń. Opis danego produktu, przepis, jego charakterystyczne cechy oraz zdjęcie uczniowie przedstawili na formularzach, złożonych w Urzędzie Marszałkowskim, który jest organizatorem konkursu.
Konkurs cieszy się największą popularnością wśród uczniów szkół podstawowych. To właśnie od nich co roku wpływa najwięcej zgłoszeń. W tym roku chętne były 54 osoby. I miejsce zdobyła „Pieczeń z dzika” Jakuba Skrzypka z Krzymowa, przyrządzana zazwyczaj podczas świąt i ważnych uroczystości. „Rożki drożdżowe” Dominiki Puzio z Kołobrzegu otrzymały II nagrodę, a III lokata trafiła do Agaty Piechowicz z Gryfina za „Polewkę śledziową czyli śledzionkę”.
O miejsca na podium walczyło 8-miu gimnazjalistów. Zwyciężyła Joanna Szmelter z Polic ze swoimi „Powidłami Poszukiwacze Smaków”. - Gęste o słodkim smaku ale również lekko kwaskowate, ładnie pachną, kolor ciemno bordowo-brązowy. Wybornie smakują z grzankami i naleśnikami – tak swój mały skarb kulinarny opisuje laureatka. Uznanie jury zyskały także „Racuchy” Marty Skiby z Bobolic zajmując II miejsce. W tej kategorii znalazł się również Adrian Witczański z Kołobrzegu, który zaprezentował „Płaty śledziowe marynowane” i zajął III miejsce.
Weronika Zdanowicz ze Szczecina pokonała 8-miu rywali i dzięki „Sernikowi z żurawiną babci Ludwiki” zdobyła I miejsce na poziomie szkół ponadgimnazjalnych. Wyjątkowa puszystość i delikatność uzyskana jest przez dodanie ugotowanych ziemniaków. Żurawina powoduje delikatną kwaskowatość, która przełamuje słodycz ciasta – informuje laureatka. „Kaczka nadziewana wątróbką i chałwą” Dawida Gaika z Pyrzyc znalazła się na miejscu II. Chrupkie, cieniutkie ciasteczka o słodkim smaku czyli „Faworki” Urszuli Jager ze Szczecina zajęły miejsce III.