Do eliminacji wojewódzkich  przystąpiło 16 uczestników – uczniów 7 szkół  ponadgimnazjalnych województwa zachodniopomorskiego. Pierwszym etapem konkursu był test wiedzy, za który uczestnicy mogli uzyskać max. 40 punktów. Drugi etap -  praktyczny polegał na sporządzeniu i podaniu 5 porcji zakąski zimnej z wykorzystaniem pstrąga, oraz przygotowaniu i podaniu 5 porcji deseru na bazie owoców leśnych. Z części praktycznej uczestnicy mogli uzyskać max. 80 punktów.
 

Nad prawidłowością przebiegu etapu pisemnego i praktycznego czuwało Jury zawodowe: Pan Piotr Sierociński – szef kuchni Novotel Szczecin Centrum, Pan Paweł Szatkowski – szef kuchni Raddison Blu, Pan Paweł Małyszko – szef regionalny Unilever Food Solutions.

Zwycięzcami konkursu kulinarnego zostali:
I miejsce – Paweł Trusiewcz  – Zespół Szkół Nr 5 w Stargardzie
II miejsce – Wojciech Parcheta  – Zespół Szkół Nr 1 w Koszalinie
III miejsce – Mateusz Kota  – Zespół Szkół Nr 6 w Szczecinie

 

Zespół Szkół Nr 5 w Stargardzie reprezentowali uczniowie: Paweł Trusiewicz i Łukasz Szala z 3 klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. Uczniów do konkursu przygotowała Pani Izabela Pułka.
 

Konkurs odbywał się pod patronatem Zachodniopomorskiego Kuratora Oświaty, Wicemarszałka Województwa Zachodniopomorskiego Jarosława Rzepy, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.