Dzisiaj jest: 26.7.2025, imieniny: Anny, Mirosławy, Joachima

„Aleja Zachodniopomorskie Smaki” – serce kulinarnych tradycji na Jarmarku Jakubowym 2025

Dodano: wczoraj
Redakcja poleca!

„Aleja Zachodniopomorskie Smaki” – wyjątkowa przestrzeń promująca kulinarne dziedzictwo Pomorza Zachodniego – po raz kolejny zagości na Jarmarku Jakubowym.

„Aleja Zachodniopomorskie Smaki” – serce kulinarnych tradycji na Jarmarku Jakubowym 2025

„Aleja Zachodniopomorskie Smaki” – wyjątkowa przestrzeń promująca kulinarne dziedzictwo Pomorza Zachodniego – po raz kolejny zagości na Jarmarku Jakubowym. W dniach 24–27 lipca 2025 r. przy ul. Grodzkiej w Szczecinie będzie można spróbować tradycyjnych, lokalnych i ekologicznych produktów od producentów z całego regionu.
 
Zapraszam do Zachodniopomorskiej Alei Smaków. To świetna okazja, by spróbować regionalnych i ekologicznych produktów, prosto od lokalnych producentów. Jarmark co roku przyciąga wielu odwiedzających i jest ważnym miejscem prezentacji tego, co oferuje nasz region – mówi marszałek województwa Olgierd Geblewicz.
 
Jarmark Jakubowy to wydarzenie, które na stałe wpisało się w kalendarz kulturalny Pomorza Zachodniego i co roku przyciąga tysiące odwiedzających z całego regionu i kraju. W ramach jego XVI edycji, która tradycyjnie odbywa się wokół Bazyliki Archikatedralnej pw. św. Jakuba Apostoła w Szczecinie, nie zabraknie jednego z jego najważniejszych i najbardziej rozpoznawalnych elementów – „Alei Zachodniopomorskie Smaki”. To specjalna przestrzeń promująca produkty tradycyjne, regionalne i ekologiczne wytwarzane na terenie województwa zachodniopomorskiego.
 
Na odwiedzających czekać będzie 14 drewnianych domków wystawienniczych z bogatym asortymentem regionalnych smaków. W ofercie znajdą się m.in. miody i wyroby pszczelarskie, naturalne nalewki, chleby, bułki, ciasta, pierniki, konfitury, przetwory z róży i pomidorów, sery, oleje tłoczone na zimno, wina regionalne czy tradycyjny paprykarz szczeciński. Za obecnością tych wyjątkowych produktów stoją pasjonaci – lokalni rolnicy, pszczelarze, winiarze i producenci, m.in. z pasiek Miody Jana, Cuda z Ula czy Medus, serowarni „Pod Siódemką”, Winnicy Sydonia, gospodarstw ekologicznych oraz przetwórców ryb z Wyspy Wolin.
 
Organizatorami Alei są Wydział Rolnictwa i Rybactwa oraz Wydział Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego, którzy od lat wspierają promocję produktów regionalnych i tradycyjnych – również tych wpisanych na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych.
 
Podczas wydarzenia zaprezentuje się w sumie ponad dwustu wystawców z kraju i zagranicy z wyrobami rękodzielniczymi, produktami spożywczym, przetwórstwem mięsnym, mlecznym i warzywnym. Na uczestników czekają również koncerty i atrakcje dla dzieci. Jarmark nawiązuje do staropolskiej tradycji, aby w dniu Odpustu Kościoła Parafialnego, po uroczystościach religijnych, pielgrzymi posilili się i ucieszyli oko unikatowymi wyrobami.
 
Szczegółowy program wydarzenia dostępny jest na stronie: https://www.jarmarkjakubowy.pl/

Źródło: POMORZE ZACHODNIE
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.
Chór Cantore Gospel - koncert finałowy. FOTORELACJA