Po pierwsze – wybór miejsca
Organizację spotkania powinniśmy zacząć od dobrania odpowiedniego miejsca, które będzie harmonizowało ze specyfiką wydarzenia. Planując kameralne spotkanie w gronie najbliższych, warto postawić na przytulną i ciepłą przestrzeń. Natomiast elegancka kolacja będzie miała prawdziwie wyjątkowe tło, gdy odbędzie się w przystrojonym ogrodzie lub w pięknie wyposażonym lokalu. Dla zbudowania atmosfery można postarać się o urokliwe oświetlenie – świece i lampiony będą dobrym wyborem.
Dopełnieniem mogą być eleganckie akcenty dekoracyjne, takie jak światy, świeże zioła w dekoracyjnych doniczkach czy ozdobna zastawa stołowa. W tym wszystkim warto zachować umiar – zbyt wiele ozdób może wprowadzić chaos. Dla zbudowania odpowiedniego klimatu dobrze będzie włączyć w tle nastrojową muzykę – najlepiej, aby były to spokojne, klasyczne utwory, które nie będą przeszkadzać w rozmowach.
Rozbudzenie apetytu gości
Wiele eleganckich wieczornych spotkań opiera się na wspólnym spożywaniu posiłków. Przed przystąpieniem do dania głównego dobrze będzie podać lekkie przystawki, po które przybyłe osoby mogą sięgać w przerwach od towarzyskich interakcji. W tym czasie można zaoferować pełnoletnim gościom także aperitif. Jest to wytrawny alkohol, który spożywa się w celu pobudzenia apetytu. Powinien być lekki i niezbyt mocny.
Aperitif nie jest konkretnym trunkiem. W tej roli bywają podawane koktajle, likiery, a także białe wino. Alternatywą dla osób niepijących mogą być napary z ziół, orzeźwiające mieszanki herbat lub mocktaile. Warto zadbać o różnorodność. Dzięki temu wieczór zachowa elegancki charakter, nie koncentrując się na alkoholu.
Styl i klasa podane na kolację
Kulinarna część wieczoru powinna być dopasowana do charakteru spotkania, z uwzględnieniem gustów gości. Na eleganckiej kolacji warto postawić na lekkie, a jednocześnie wyrafinowane dania, które zachwycą gości swoim smakiem i prezencją. Dobrym pomysłem mogą okazać się wariacje na temat owoców morza i sezonowych warzyw. Sałatki z dodatkiem wyszukanych serów, orzechów i wyrazistych dressingów z pewnością zdobędą uznanie.
Najważniejsze jest, by wieczór rozpocząć w sposób spokojny i relaksujący. Tak, aby każdy gość czuł się swobodnie i był gotowy na towarzyskie oraz spożywcze atrakcje.
– Artykuł sponsorowany