24 listopada w Stargardzkim Centrum Nauki FILARY odbyła się druga edycja wydarzenia pod nazwą Słodko-Gorzkie Smaki.
Wydarzenie ma aspekt edukacyjny, realizowany poprzez organizację prelekcji i panelu dyskusyjnego, dotyczących naturalnych metod wsparcia zdrowia i zmian w codziennych nawykach żywieniowych oraz umożliwia odwiedzającym nawiązanie kontaktów z lokalnymi producentami żywności, ziół i kosmetyków.
Podczas niedzielnego wydarzenia odbyło się 7 prelekcji, poruszających tematy:
- Pasożyty, grzyby, bakterie, wirusy – początkiem wszystkich naszych dolegliwości. Objawy i sposoby ich usuwania.
- Zielona Żywność – jak pomaga ciału, by pomogło samo sobie?
- Chwasty w apteczce i na talerzu.
- Zastosowanie konopi w medycynie i przemyśle.
- Octy – chudnij, popraw kondycję skóry, posprzątaj ekologicznie.
- Ekologiczne uprawy.
- Żywienie w sporcie.
W dwóch salach ekspozycyjnych ze swoimi stoiskami degustacyjno-sprzedażowymi wystawiło się 18 lokalnych wytwórców, między innymi ekologicznych owoców i warzyw, miodów i przetworów.
Wydarzenie odwiedziło ponad 200 osób, a Ernest Warych, kierownik Stargardzkiego Centrum Nauki FILARY zapewnia, że odbędą się kolejne edycje. Do FILARÓW już zgłaszają się kolejni prelegenci i wystawcy.
Tu jesteś:
- Wiadomości
- Lifestyle
- Prelekcje, degustacje, rozmowy i zakupy w FILARACH