Dzisiaj jest: 13.12.2024, imieniny: Dalidy, Juliusza, Łucji

Prelekcje, degustacje, rozmowy i zakupy w FILARACH

Dodano: 2 tygodnie temu Autor:
Redakcja poleca!

24 listopada w Stargardzkim Centrum Nauki FILARY odbyła się druga edycja wydarzenia pod nazwą Słodko-Gorzkie Smaki.

Prelekcje, degustacje, rozmowy i zakupy w FILARACH

24 listopada w Stargardzkim Centrum Nauki FILARY odbyła się druga edycja wydarzenia pod nazwą Słodko-Gorzkie Smaki.

Wydarzenie ma aspekt edukacyjny, realizowany poprzez organizację prelekcji i panelu dyskusyjnego, dotyczących naturalnych metod wsparcia zdrowia i zmian w codziennych nawykach żywieniowych oraz umożliwia odwiedzającym nawiązanie kontaktów z lokalnymi producentami żywności, ziół i kosmetyków.


Podczas niedzielnego wydarzenia odbyło się 7 prelekcji, poruszających tematy:
- Pasożyty, grzyby, bakterie, wirusy – początkiem wszystkich naszych dolegliwości. Objawy i sposoby ich usuwania.
- Zielona Żywność – jak pomaga ciału, by pomogło samo sobie?
- Chwasty w apteczce i na talerzu.
- Zastosowanie konopi w medycynie i przemyśle.
- Octy – chudnij, popraw kondycję skóry, posprzątaj ekologicznie.
- Ekologiczne uprawy.
- Żywienie w sporcie.

W dwóch salach ekspozycyjnych ze swoimi stoiskami degustacyjno-sprzedażowymi wystawiło się 18 lokalnych wytwórców, między innymi ekologicznych owoców i warzyw, miodów i przetworów.

Wydarzenie odwiedziło ponad 200 osób, a Ernest Warych, kierownik Stargardzkiego Centrum Nauki FILARY zapewnia, że odbędą się kolejne edycje. Do FILARÓW już zgłaszają się kolejni prelegenci i wystawcy.

 

Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.
Mikołajki na biegowo. I Bieg Mikołajkowy. Fotorelacja