Dzisiaj jest: 20.4.2024, imieniny: Agnieszki, Amalii, Czecha

Białko w produktach spożywczych

Dodano: 2 lata temu

Wszyscy wiemy, że białko jest jednym z podstawowych składników, które powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi w codziennych posiłkach.

Białko w produktach spożywczych

Wszyscy wiemy, że białko jest jednym z podstawowych składników, które powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi w codziennych posiłkach. Jest to również budulec ciał i niezbędny element wielu reakcji chemicznych. Dlatego dostarczanie tego składnika w codziennej diecie w odpowiedniej ilości jest bardzo ważne. Jednak czy zawsze robimy to w dobrej ilości? Co to dokładnie jest białko? W jakich produktach je znajdziemy? Jakie są przyczyny i skutki niedoboru białka? Jeśli chcesz poznać odpowiedzi na te pytania, przeczytaj ten artykuł.

Co to jest białko?

Jak już zostało wspomniane — białko jest jednym z najważniejszych elementów, dzięki którym nasz organizm prawidłowo funkcjonuje.  Pomaga również w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej oraz zapewnia odpowiedni stan budulcowy tkanek i komórek. 

Rodzaje białka w pożywieniu

Ze strony organizmu, możemy podzielić białka obecne w pożywieniu na dwie grupy:

  • białka pełnowartościowe — to te, które dostarczają organizmowi niezbędnych aminokwasów we właściwej ilości;

  • białka niepełnowartościowe — to te, u których zawartość niezbędnych aminokwasów jest niewielka lub u których nie występują wszystkie aminokwasy.


Wyróżniamy również białka ze względu na ich pochodzenie:

  • Białka pochodzenia zwierzęcego — są to białka pełnowartościowe. Trawią się łatwiej, ponieważ swoją budową są zbliżone do białek ustrojowych. To niezbędny element diety, gdy chcemy przybrać na masie mięśniowej. Białko jaja kurzego uznaje się za wzorcowe białko.

  • Białka pochodzenia roślinnego — są to białka niepełnowartościowe. Często w parze z białkiem idzie również błonnik i inhalatory enzymów trawiennych. Ich obecność zmniejsza przyswajalność białka roślinnego, jednak to nie znaczy, że możemy je wykluczyć z codziennej diety. Powinno być wręcz odwrotnie.


Pamiętać należy również, że każdy potrzebuje dostarczyć swojemu organizmowi różną ilość białka. Zależy to od czynników takich jak:

  • wiek;

  • masa ciała;

  • stan zdrowia;

  • aktywności fizycznej;

  • ogólnego stanu fizjologicznego.

Jakie produkty mają dużą zawartość białka?

Jeśli chcemy zwiększyć ilość białka w diecie, należy skrupulatnie ustalić swój jadłospis. Jeśli nie jesteśmy w stanie sami stwierdzić, ile białka jest nam potrzebne, warto udać się do specjalisty.

Produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego:

  • Mięso — nikogo nie zdziwi, że największą ilość białka znajdziemy w mięsie. Szukać należy go przede wszystkim w piersi kurczaka, polędwicy wieprzowej, chudym mięsie indyka czy wątróbce wieprzowej.

  • Mleko i produkty mleczne — jest to na przykład kefir, jogurt wysokobiałkowy, maślanka czy różnego rodzaju sery.

  • Jajka — jak na wzorzec przystało, jajka kurze mają największą ilość białka w składzie.

  • Produkty białkowe pochodzenia roślinnego:

  • Warzywa — nie możemy w naszej diecie zapomnieć o takich warzywach jak: pieczarki, ziemniaki, brokuły, kiełki czy szpinak.

  • Zboże i kasze — niewiele osób o tym wie, jednak również te produkty zbożowe zawierają dużą ilość biała.

  • Nasiona roślin strączkowych — na przykład żółta soczewica, groch, bób, soja czy ciecierzyca.

Przyczyny i skutki niedoboru białka

Przyczyn niedoboru białka możemy wyróżnić kilka. Są nimi między innymi długotrwałe głodówki, choroby nerek, jelit czy wątroby, nieprawidłowa dieta, wrodzone niedobory białek osocza, uszkodzenia skóry i wiele innych. Warto mieć świadomość zdarzeń i stanów fizjologicznych, które mogą przyczynić się do niedoborów białka, aby móc mu skutecznie zapobiegać, poprzez zwiększenie ilość spożycia tego składnika pokarmowego. Objawów niedoboru białka może być równie wiele. Skutkami tego mogą być:

  • łamliwe paznokcie;

  • zmęczenie lub osłabienie;

  • sucha skóra;

  • problemy z koncentracją;

  • wypadanie włosów;

  • układ odpornościowy ulega osłabieniu;

  • utrata masy mięśniowej;

  • wahania nastrojów;

  • problemy ze snem.

Długotrwały niedobór tak ważnego elementu diety, jakim jest białko, jest bardzo poważnym problemem. Dlatego, jeśli z naszym organizmem dzieje się coś niepokojącego, należy udać się jak najszybciej do lekarza specjalisty.
 

Materiał sponsorowany

Źródło: Tipmedia.pl
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.
Stargard i blue. Fotorelacja