Niacyna, witamina PP, witaminy B3 i kwas nikotynowy, wszystkie te nazwy odnoszą się jednego związku, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania wielu układów w organizmie człowieka. Czym jest niacyna i dlaczego jest tak istotna?
Czym jest niacyna?
Niacyna jest jedną z ośmiu podstawowych witamin z grupy B, znaną również jako witamina B3. Przynosi wiele ważnych korzyści, w tym pomaga w uwalnianiu energii ze spożywanych pokarmów, pomaga w utrzymaniu prawidłowej kondycji skóry i w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Pomaga także organizmowi efektywnie wykorzystywać białka i tłuszcze. Niacyna może również zapobiegać uczuciu zmęczenia. Ponieważ wszystkie witaminy z grupy B są witaminami rozpuszczalnymi w wodzie, niacyna nie jest magazynowana, a jej nadmiar jest wydalany z moczem. Dlatego też musimy zapewnić sobie codzienną dawkę niacyny poprzez stosowanie zdrowej, zrównoważonej diety oraz przyjmowanie suplementów.
Niacyna dla układu nerwowego
Wiadomo, że optymalny poziom niacyny w organizmie jest niezbędny do zmniejszenia stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych w układzie nerwowym. Są to dwa czynniki, które odgrywają negatywną rolę w diagnostyce choroby Parkinsona, Alzheimera i innych zaburzeń neurologicznych. Biorąc pod uwagę wszystkie te wstępne ustalenia, istnieją wczesne dowody na to, że suplementacja witaminą B3 może przeciwdziałać wpływowi wielu chorób związanych z wiekiem oraz chorób neurologicznych, w tym tych, które dotyczą zaburzeń funkcji poznawczych, a także schorzeń psychiatrycznych i migren. Już same te korzyści wynikające ze stosowania niacyny mogą być dla niektórych osób wystarczające, aby rozważyć jej suplementację.
Niacyna dla urody
Niacyna jest uznawana za pomoc w zwalczaniu wewnętrznych i zewnętrznych czynników stresogennych, które, jeśli nie są kontrolowane, mogą prowadzić do uszkodzenia naszej skóry i mogą powodować powstawanie przedwczesnych oznak starzenia się. Wykazano, że niedobór niacyny skutkuje wadliwą naprawą DNA po ekspozycji na słońce, co sugeruje, że nieoptymalna suplementacja lub spożycie niacyny może zwiększać ryzyko rozwoju raka skóry; dane sugerują, że niacyna może zapobiegać uszkodzeniom skóry wywołanym przez promieniowanie UV i zapewniać dodatkową ochronę przed promieniowaniem UV pochodzącym ze słońca.
Niacyna dla zdrowia układu sercowego
Klinicznie udowodniono, że uzupełniające dawki niacyny zmniejszają stężenie złego cholesterolu LDL i zwiększają stężenie dobrego cholesterolu HDL, co sugeruje potencjalne korzyści w zapobieganiu i leczeniu chorób układu krążenia. W jednym z badań klinicznych stwierdzono, że przyjmowanie niacyny poprawia stosunek cholesterolu HDL do cholesterolu LDL u pacjentów z dyslipidemią (zbyt wysoki lub zbyt niski poziom lipidów we krwi) oraz poprawia wskaźniki miażdżycowy
Źródła niacyny w pożywieniu
Niacyna znajduje się w wielu różnych produktach spożywczych, ale najlepszym jej źródłem są ryby i chude mięso. Istnieją dwie formy niacyny - kwas nikotynowy i nikotynamid - obie z nich występują w żywności. Do dobrych źródeł niacyny należą: mięso, ryby, jaja, mleko krowie, mąka pszenna, orzeszki ziemne, świeże owoce i warzywa, drożdże. Ważnym źródłem niacyny w diecie człowieka są również wzbogacone produkty zbożowe i wzbogacona żywność.
Niedobory niacyny - kto jest w grupie zwiększonego ryzyka
Biorąc pod uwagę główne źródła witaminy PP, na jej niedobry najbardziej narażone są osoby będące na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Aby uniknąć negatywnych skutków zbyt małej podaży niacyny, należy mieć pewność, że w posiłki są zbilansowane w taki sposób, aby dostarczyć tę witaminę z roślinnych źródeł. Catering dietetyczny https://www.uhrabiego.pl/ lub wizyta u dyplomowanego dietetyka to skuteczne sposoby na to, aby prowadzić dobrze zbilansowaną dietę.
Materiał sponsorowany