Dzisiaj jest: 19.4.2024, imieniny: Alfa, Leonii, Tytusa

Stargardzka Wyżerka, to już!

Dodano: 5 lat temu Autor:
Redakcja poleca!

To już jutro rozpoczyna się Stargardzka Wyżerka ? festiwal gastronomii, na którym każdy znajdzie coś dla ciała i coś dla ducha.

Stargardzka Wyżerka, to już!
Festiwal promuje filozofię życia zawartą w słowach „Slow food”. Powolne jedzenie i spokojne życie, chciałoby się powiedzieć, bo to filozofia dokonywania świadomych wyborów żywieniowych, delektowania się posiłkami przygotowywanymi starannie, z wysokiej jakości składników. To otwartość na różnorodne kuchnie z całego świata i szacunek dla tradycyjnych przepisów, ale też przyjemność z celebrowania jedzenia w dobrym towarzystwie.

Z rozkoszami dla podniebienia zgłosili się uczestnicy:

Yaki Kingu czyli Yumiko i Daniel
Japońsko-polskie małżeństwo, które w swojej "Japonii na kółkach" przygotowuje autentyczne dania japońskie, nie znane jeszcze w Polsce.
Można u nich zjeść:
- Okonomiyaki - bardzo wyjątkowy, tradycyjny naleśnik-pizza zapiekany na japońskim grillu teppan;
- Onigiri - zdrowe i pożywne trójkąty ryżowe zajadane w Japonii już od II w. p.n.e.;
- Kakigori - japoński śnieg, wytwarzany na ręcznej maszynie, ochładzająco-orzeźwiający deser znany w Japonii od 600 lat;
- Misoshiru - ciepły i pożywny wywar z pasty miso, nieodłączny element japońskich śniadań;
- ocha/mugicha - japońskie herbaty podawane na zimno lub gorąco.

Szama u Adama to nie są zwykłe zapiekanki
Pyszne, różnorodne, czasem zaskakujące zapiekanki.

Pizza Rożek N&N
Pyszne rożki z drożdżowego ciasta, wypełnione po brzegi dodatkami. Zupełnie inne podejście do ukochanej włoskiej potrawy.

The Fat Factory
Food truck, serwujący przepyszne burgery z najwyższej jakości mięsa. Dla wszystkich miłośników tego, co tłuste, skwierczące i aromatyczne - pozycja obowiązkowa.

Fabryka Naleśników
Słodziutkie i cieniutkie, francuskie naleśniki, z owocami, sosami i wszystkim, czego dusza łasucha zapragnie.

Koryto
Świeże bułeczki wypełnione najwyższej jakości kotletami i dodatkami zaspokoją nawet najbardziej wybredne podniebienia mięsożerców.

Wheel Meal
Serwują wyjątkowe potrawy kuchni meksykańskiej i teksańskiej: tacos, burritos, a także tajemniczy specjał o nazwie chimichanga.

Food Track Kebab „Frytek”
Jak nazwa wskazuje food track podaje kebab i frytki, kuchnia gościła już w Stargardzie i ma tutaj swoich fanów.

The Dumplings food truck
Z tej kuchni stargardzianie zjedzą azjatyckie pierożki w szerokim wyborze.

Bananelka
Specjalnością Bananelki są smażone słodkie banany zamknięte w chrupiącym cieście podawane z cukrem pudrem i sosem. Dodatkowo zjecie u nich placki z karmelizowanym bananem, świeże koktajle na bazie dojrzałych bananów bez dodatku cukru i jego zamienników, oraz tradycyjne wypieki tworzone bez sztucznych dodatków i barwników.

Dla przełamania słodyczy serwują aromatyczną włoską kawę oraz kawę mrożoną i domową lemoniadę.

Bananelka pichci tak, żeby zadowoleni byli także weganie i osoby nie spożywające glutenu.

Bananelka jest też EKO, podają swoje przysmaki na ekologicznych i biodegradalnych talerzach wraz z drewnianymi sztućcami, a napoje w kubkach pochodzenia roślinnego.

Wszystkie potrawy smażone są na wysokiej jakości oleju rzepakowego.

W czasie Dni Stargardu, Art Festiwalu, Weekendu w OldTown i Dni Sportu stargardzianie polubili mobilny bar wyspowy pod nazwą HOME i panującą wokół niego fantastyczną atmosferę. Na Stargardzkiej Wyżerce też nie zabraknie Browaru Stargard.

Na stoisku będzie można napić się piwa warzonego z pasją, a specjaliści chętnie opowiedzą o tajnikach tej niezwykłej sztuki.

Browar Łąkomin
Ich piwa, nazywane od dzikiej fauny polskich lasów, nawiązują do styli z całego świata.

Browar Świebodzin
Z kranów popłyną Trip, Ale Kwas!, Maraja, Kosa, Sekal, Boris.

Coś dla ducha zaserwują:

Marcin Crane Krawczyk, doskonały solista gitarowy.

W swoim repertuarze ma rockowe i bluesowe kawałki. Wobec jego aksamitnego głosu naprawdę nie można przejść obojętnym.
Zagra o godzinie 17:00.

Yumiko i Daniel, japońsko-polskie małżeństwo z food trucka Yaki Kingu opowiedzą o Japonii w czasie prelekcji „Pałeczkami czy widelcem...o Japonii słów kilka".
To będzie wyjątkowe spotkanie prowadzone w języku japońskim i polskim. 
Yumiko, rodowita mieszkanka Sapporo która od ponad 15 lat przygotowuje profesjonalnie japońskie potrawy oraz Daniel, który spędził 10 lat życia na Hokkaido pracując również jako reporter kulinarny dla japońskiej TV, opowiedzą uczestnikom Wyżerki, jaka naprawdę jest Japonia, jak tam się je, pracuje, żyje.
Ten około godzinny wykład zobrazują autorskie zdjęcia i materiały przybliżające prawdziwy obraz kraju kwitnącej wiśni.
Spotykanie w sobotę o godzinie 19:00.

Zespół Altos
Pełen energii kwartet zaśpiewa dla stargardzian wspaniałą wiązankę przebojów.

Fire Arrow, stargardzki zespół tancerzy ognia niezmiennie zachwycają stargardzian swoimi popisami, na Stargardzkiej Wyżerce pojawią się w piątek o 20:00.

Stargardzka Wyżerka - festiwal gastronomii to wydarzenie dla całej rodziny,  podczas gdy rodzice będą odpoczywać na kolorowych leżakach pod drzewami, najmłodsi mieszkańcy miasta będą mogli poszaleć na dmuchanych zamkach.

Wielka Stargardzka Wyżerka rozpoczyna się już jutro o 16:00 i potrwa do niedzieli. W tym czasie mieszkańcy miasta spotykać się będą w Parku Chrobrego przy Młodzieżowym Domu Kultury. ??

Patronami medialnymi wydarzenia są Twoje Radio i Portal e-stargard.pl.


 
Materiał sponsorowany
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.
Stargard i blue. Fotorelacja