„Wszystko odbędzie się w duchu slow food, czyli “powolnego jedzenia”.” - mówi Małgorzata Kowcun, jedna z organizatorek wydarzenia - „W dzisiejszych czasach często jemy w pośpiechu, byle co. Idea slow food propaguje jedzenie świadomie, żywności przygotowanej z wartościowych składników, jedzenie na spokojnie, w miłej atmosferze.”
Oprócz smakowitych dań, organizatorzy zapewniają też obecność rzemieślniczych browarów. Piwa będą serwowane z mobilnego baru, który stargardzianie już mieli okazję polubić na Art Festiwalu, Dniach Stargardu i Dniach Sportu.
Stargardzka Wyżerka to nie tylko uczta dla ciała.
„Chcemy stworzyć wyjątkowe wydarzenie, które na stałe wpisze się w kalendarz stargardzkich imprez. Będzie muzyka na żywo, strefa chilloutu z leżakami i różne atrakcje.” - zapowiada Ernest Warych - „Każdy znajdzie coś dla siebie!” - zapewnia organizator.
Aby wydarzenie miało lokalny charakter, organizatorzy zachęcają stargardzkich restauratorów do wzięcia udziału w Wyżerce, w charakterze wystawców. Taka forma promocji z całą pewnością zwróci uwagę mieszkańców miasta. Pomoże wypromować nowe lokale, a dobrze znane punkty gastronomiczne przypomni.
Festiwale food trucków gościły już w Stargardzie i cieszyły się dużym powodzeniem. Teraz będzie to impreza lokalna, tworzona przez przedsiębiorców z naszego miasta, we współpracy z Urzędem Miasta Stargard.
Portal e-stargard objął patronatem medialnym tę imprezę.
Wydarzenie można śledzić na facebooku: https://www.facebook.com/stargardzkawyzerka/