Ale w tym pędzie ku kulinarnej modzie nie można zapomnieć o tradycji. Poniżej dla przypomnienia 12 obowiązkowych potraw, które powinny znaleźć się na naszych talerzach.
Każda z perfekcyjnych pań domu wie, że liczba ta wywodzi się od 12 apostołów. Potrawy muszą być wykonane ze zbóż, miodu, maku, grzybów oraz ryb, czyli płodów ziemi. A wszystkie te bożonarodzeniowe pyszności niosą ze sobą konkretną symbolikę i nie przypadkowo od wieków niezmiennie pojawiają się na naszych stołach. Jako, że każdy z regionów ma swoje tradycyjne specjały, przypomnijmy sobie symbolikę tych uniwersalnych.
ZUPA GRZYBOWA
Pełna bogactw dla naszych organizmów ma przynieść zdrowie i siłę. Grzyby uznawane są za dary ziemi, dodatkowo w czasie świąt obdarzone magiczną mocą.
BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI
Podobnie jak zupa grzybowa jest cennym źródłem witamin dla naszego zdrowia. Być może nie wszyscy o tym wiedzą, ale burakom przypisuje się długowieczność. Mówi się, że kto spożywa buraki doczeka się sędziwego wieku i to na dodatek z nieskazitelną urodą.
KARP
Z racji tego, że Wigilia jest dniem postnym na świątecznym stole nie stawiamy potraw mięsnych. W religii chrześcijańskiej ryby są symbolem Pana Jezusa, chrztu i odradzania się do życia. Wierzono, że zjedzenie karpia w czasie wieczerzy wigilijnej przyniesie siłę oraz obfitość. Nie zapomnijmy również o schowaniu łuski w portfelu na pomyślny nowy rok.
KAPUSTA Z GROCHEM
Obok zup kolejna potrawa niosąca wiele witamin i minerałów, które zbawiennie wpływają na nasze zdrowie i ochronią przed chorobą.
ŚLEDŹ
Podobnie jak karp ściśle wiąże się z symboliką religijną. Ponadto ryby znajdujące się na świątecznym stole symbolizują płodność. Zjedzenie ich w czasie Wigilii gwarantuje dostatek i zdrowie.
KOMPOT Z SUSZU
Kompot niesie ze sobą wieloraką symbolikę, z racji różnych owoców, które się w nim znajdują. I tak też jabłka są symbolem miłości i zdrowia, gruszki – długowieczności, a śliwki mają za zadanie odpędzać złe moce, które mogą stanąć nam na życiowej drodze. Oprócz tego domownicy spożywający kompot z jabłkami przekazują sobie wzajemnie znak pokoju.
KLUSKI Z MAKIEM
Mak, symbol bogactwa. Kluski z makiem to tradycyjna potrawa w regionach: Wielkopolskim, Podlaskim, Podkarpackim i na Mazowszu. Dodatkowo w tym ostatnim z długości klusek przepowiada się obfitość plonów w następnym roku.
MAKOWIEC
Tak samo jak kluski z makiem ma nam przynieść dobrobyt. Wierzono, że jeżeli w ogóle nie znajdzie się na stole to przyniesie to do domu nieszczęście.
PIERNIK
Ciasto, które możemy spożywać przez dłuższy czas przez wieki uznawane było za symbol dobrobytu, dlatego też spożywali go początkowo wyłącznie przedstawiciele wyższych sfer. Stąd też podobnie jak mak ma nam sprowadzić nam bogactwo. Jeden ze składników – miód, ochroni nas przed złem i zapewni radość. Oprócz tego zjedzony w czasie świąt sprawi, że siły przyrody będą nam przychylne, co z kolei zapewni długie i pozbawione trosk życie. A z kolei orzechy symbolizują m.in. mądrość, nowe życie i pieniądze.
CHLEB
Nieodłączny symbol życia. Chleb przyniesie nam w nowym roku pomyślność i dobrobyt.
KUTIA
Potrawa, która przywędrowała do nas z Kresów. Ziarna zbóż, które się w niej znajdują są symbolem dostatku i życiodajnej mocy. Oprócz tego wierzono, że przyniosą nieśmiertelność.
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole, ponieważ jak zostało wspomniane na początku, grzyby w czasie świąt mają w sobie nadprzyrodzoną moc. Z kolei kapusta symbolizuje odradzanie się życiodajnej siły na najbliższą wiosnę. Potrawa zatem zapewni nam witalność i siłę.
I co ważne na koniec pamiętajmy, aby w czasie Wigilii skosztować każdej z potraw, by niczego nam nie zabrakło w nadchodzącym nowym roku. Inaczej może nas spotkać nieszczęście, więc lepiej dmuchać na zimne.
Tu jesteś:
- Wiadomości
- Lifestyle
- Must have na wigilijnym stole