Dzięki regionalnej żywności i dziedzictwu kulinarnemu możliwe jest stworzenie mocnej regionalnej tożsamości. Promowanie produktów i działań informacyjnych związanych z regionem należy do działaczy „Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego”.
Aktualnie w sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie jest 56-ciu członków. 13 listopada br. certyfikaty otrzymają:
- Gospodarstwo rolne Leszek Jager, Radziszewo
- Polmarkt Sp. z o. o. oddział Ińsko
- Miodowy raj Andrzej Rytwiński, Dygowo
- Restauracja Kurna Chata, Świnoujście
- Winnica Sydonia, Pęzino
- Pizzeria u Jana, Stargard
Przyjęcie nowych członków odbędzie się podczas seminarium informacyjno-szkoleniowego dla członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie. Na spotkaniu omówiona zostanie m.in. idea sieci , warunki, korzyści i działania wynikające z członkostwa przedsiębiorstw branży spożywczej w stowarzyszeniach, organizacjach, grupach dystrybuujących żywność, a także przedstawione będą przepisy sanitarne dotyczące produkcji żywności tradycyjnej, regionalnej i lokalnej.
FOTO: Pizzeria u Jana