Dzisiaj jest: 22.11.2024, imieniny: Cecylii, Jonatana, Marka

Pierwsza po przeszło 100 latach

Dodano: 7 lat temu
Redakcja poleca!

Delikatna zupa z dyni po stargardzku, smarowidło do chleba, baba ziemniaczana z boczkiem, bliny, pierożki drożdżowe z kaszą gryczaną

Pierwsza po przeszło 100 latach
– to tylko niektóre potrawy, które można było skosztować podczas promocji „Książki Kucharskiej Ziemi Stargardzkiej” wydanej przez Książnicę Stargardzką.
 

Stargardzkie smaki dziedzictwa i zapachy przyciągnęły do Czytelni Głównej i Informatorium blisko 200 osób. Promocja książki, dodajmy pierwszej tego typu publikacji opisującej upodobania kulinarne stargardzian wydanej w języku polskim, odbyła się w ramach Zachodniopomorskich Dni Dziedzictwa. Poprzednia stargardzka książka kulinarna pochodzi z 1902 roku.

- Mamy nadzieję, że nasza książka przysłuży się nie tylko do promocji miasta, ale również doskonale wpisze się w ideę integracji mieszkańców wokół budowania lokalnej tożsamości – mówi Krzysztof Kopacki, dyrektor Książnicy Stargardzkiej. – Książka została wydana dzięki sfinansowaniu całego przedsięwzięcia przez Urząd Miejski w Stargardzie. Szczególną rolę odegrał w tym Wydział Kultury, Sportu, Turystki i Promocji, za co bardzo dziękuję – dodaje dyrektor. Już w pierwszym dniu promocji rozdano ponad 200 egzemplarzy. Kolejne będą mogli otrzymać wszyscy, którzy przyniosą do Książnicy własne, domowe, rodzinne przepisy opatrzone krótką historią.

- „Książa Kucharska Ziemi Stargardzkiej” wydana jest w formie skoroszytu, który będzie systematycznie uzupełniany kolejnymi wkładkami zawierającymi przepisy z krótką historią ich pochodzenia – mówi Beata Piechowicz z Książnicy Stargardzkiej, która opracowała publikację.
Przedmowę do książki napisał dyrektor Krzysztof Kopacki. „(…) Zestaw potraw i wspomnień będzie w tej książce stale uzupełniany. Zatem stan zawartych w niej kart z przepisami, dotyczącymi ich przyrządzenia, będzie coraz bogatszy, co z pewnością ucieszy każdego smakosza.” W promocyjnym wydaniu znalazło się 16 przepisów. Jest też kilka pustych kart na zapisanie własnych uwag lub receptur. Okładkę zaprojektowała firma Pares II. Nakład wyniósł 1000 egzemplarzy.

Wstęp do„Książki Kucharskiej Ziemi Stargardzkiej” napisała Jolanta Aniszewska z Muzeum Archeologiczno-Historycznego w Stargardzie. Pisząc o „smaku rodzinnej historii” zauważa: „(…) W Stargardzie (…) potrawy mogą być świadectwem szczególnym, mówiącym nie tylko o tych dawnych, często dalekich domach naszych babć, czy prababć, o powojennej biedzie i świątecznej wyjątkowości, ale i często o zasymilowanych w rodzinnych tradycjach różnych regionów Polski, a nawet Europy, czy świata (…). Posmakujmy naszej własnej historii.”

W czytelni i Informatorium prezentowana jest też wystawa książek kucharskich, w tym tych dwóch wydanych w Stargardzie w języku niemieckim w XIX i na początku XX wieku.

Wydaniem „Książki Kucharskiej Ziemi Stargardzkiej” Książnica Stargardzka finalizuje jubileuszowy rok 70. lecia funkcjonowania.

Zapraszamy do galerii wyjątkowych zdjęć Tadeusza Surmy i Krzysztofa Puchały.

Źródło: Urząd Miasta Stargard
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.
Retro Gaming w SCN FILARY. Fotorelacja