Idąc za tematem przewodnim tegorocznych obchodów, którym są „Smaki dziedzictwa”, w poniedziałek 18 września o godz. 12.00 w Czytelni Głównej i Informatorium odbędzie się premiera „Książki Kucharskiej Ziemi Stargardzkiej”.
Publikacja została wydana przez Książnicę Stargardzką przy wsparciu finansowym Urzędu Miejskiego. Premiera połączona będzie z degustacją pochodzących z niej trzech potraw oraz z innymi niespodziankami.
- Wydawnictwo ma charakter wyjątkowy, bo rozwojowy. Nie chcę jednak uprzedzać wszystkiego przed premierą. Nadmienię, że „Książka Kucharska Ziemi Stargardzkiej” jest pierwszym tego typu wydawnictwem w języku polskim. Mamy nadzieję, że przysłuży się ona nie tylko do promocji miasta, ale też doskonale wpisze się w ideę integracji mieszkańców wokół budowania lokalnej tożsamości – mówi dyrektor Krzysztof Kopacki z Książnicy Stargardzkiej.
Ponadto w poniedziałek, będzie można również obejrzeć wystawę książek kucharskich, w tym tych dwóch wydanych w Stargardzie w języku niemieckim w XIX wieku.
Tu jesteś:
- Wiadomości
- Lifestyle
- Książnica na talerzu z dynią