Odpowiednio wykrojone kromeczki z pełnoziarnistego chleba tostowego wystarczy udekorować pierzynką z twarożku i wytrawną konfiturą z buraka. Ta lekka i smaczna przekąska świetnie sprawdzi się w czasie postu.
Składniki:
- cebula 1 średnia sztuka
- masło 1 łyżka
- buraki czerwone 0,5kg
- cukier brązowy 200g
- sok z cytryny 2 łyżki
- ocet jabłkowy 2 łyżki
- imbir ½ łyżeczki
- cynamon ½ łyżeczki
- twaróg tłusty 300g
- chleb tostowy pełnoziarnisty (np. od Dan Cake)
- filety śledziowe 4 szt.
- olej rzepakowy tłoczony na zimno lub zwykły
- szczypiorek 1 pęczek
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Dodać starkowane na grubym oczku buraki, cukier, sok z cytryny i ocet jabłkowy. Doprawić imbirem, cynamonem i dusić na wolnym ogniu do miękkości, często mieszając. Po ok. 30 minutach, gdy płyn odparuje, a buraki zmiękną dodać podprażone na suchej patelni migdały, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Z chleba tostowego dan cake wyciąć szklanką krążki, na każdy wyłożyć łyżeczkę twarogu i rozsmarować. Na twaróg konfiturę z buraka i kawałek fileta śledziowego. Tak przygotowane kanapeczki pokropić olejem i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!
Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Dodać starkowane na grubym oczku buraki, cukier, sok z cytryny i ocet jabłkowy. Doprawić imbirem, cynamonem i dusić na wolnym ogniu do miękkości, często mieszając. Po ok. 30 minutach, gdy płyn odparuje, a buraki zmiękną dodać podprażone na suchej patelni migdały, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Z chleba tostowego dan cake wyciąć szklanką krążki, na każdy wyłożyć łyżeczkę twarogu i rozsmarować. Na twaróg konfiturę z buraka i kawałek fileta śledziowego. Tak przygotowane kanapeczki pokropić olejem i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!