Owsianka z bakaliami i cynamonem
Owsianka to klasyka i tak naprawdę ile osób, tyle przepisów. Zaczniemy od prostego i dietetycznego dania:
– Przygotuj szklankę płatków owsianych, pół litra wody, garść ulubionych bakalii i szczyptę cynamonu.
W tym przepisie nieocenione okazują się czajniki bezprzewodowe, bo jego podstawą jest przegotowana woda. Przegotowaną wodą zalej płatki i odstaw na kwadrans. Następnie zagotuj i gotuj na małym ogniu jeszcze 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj bakalie i cynamon. Odstaw do przestudzenia. Możesz posypać gotowe danie startą gorzką czekoladą lub wiórkami kokosowymi.
Jeśli owsianka ma być bardziej sycąca, zamiast wody możesz wykorzystać mleko lub napój roślinny. Bakalie można zastąpić świeżymi owocami, jabłkiem, bananem, borówkami itp.
Grzanki z awokado i jajkiem sadzonym
Kolejna propozycja szybkiego śniadania na ciepło w wersji dla koneserów i fanów diety wegetariańskiej. Potrzebne będzie pieczywo żytnie lub tostowe, dojrzałe awokado i jajka.
Do przygotowania takiego śniadania przydają się opiekacze do kanapek lub tostery. My polecamy opiekacz https://www.eldom.eu/produkt/opiekacz-do-kanapek-st150-chrupi, który daje niemal nieograniczone możliwości przyrządzania różnorodnych kanapek na ciepło.
Kromki chleba opiecz w opiekaczu na złoty kolor. Na patelni usmaż jajka sadzone. Miękkie awokado rozgnieć na pastę, połącz z przyprawami, np. solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Nałóż gotową pastę na ciepłe kromki pieczywa, na wierzch połóż jajko sadzone.
Ciepłe pieczywo można oczywiście wykorzystać też na inne, szybsze, sposoby. Możesz na przykład posmarować opieczone kromki masłem orzechowym albo konfiturami. Dobrym wyborem są też wędliny, ser żółty lub topiony albo pasty jajeczne.
Jabłka pieczone z miodem i bakaliami
Śniadanie niekoniecznie musi być wytrawne. Równie dobrze można przyrządzić je w wersji na słodko. To propozycja dla tych, którzy nie lubią obfitych śniadań, ale zimą chętnie przekąszą coś ciepłego.
Do przygotowania będziesz potrzebować dwóch dużych jabłek, miodu lub cukru, ulubionych bakalii i opcjonalnie cynamonu do smaku.
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°C. Tak będzie najszybciej, a rano każda minuta jest cenna. Jabłko przekrój na wysokości ok. 3 cm od góry. Usuń gniazdo nasienne, a w jego miejsce włóż posiekane bakalie, posyp cukrem lub zalej miodem. Jeśli lubisz, dodaj cynamon. Ułóż w naczyniu żaroodpornym lub małej foremce do ciast. Piecz, aż jabłka zrobią się miękkie, a ich skórka lekko się zmarszczy. Powinny być lekko rumiane.
Gotowe jabłka można polać jogurtem naturalnym lub skyrem.
Powyższe przepisy na pewno urozmaicą twoje poranki i uczynią je przyjemniejszymi. Nadają się zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Możesz je wykorzystać jako inspirację dla własnych pomysłów – np. awokado można zastąpić pastą rybną lub wędliną.
Materiał sponsorowany