Uczennice trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół nr 5, zajęły IV miejsce w finale II Ogólnopolskiego Karpiowego Konkursu Kulinarnego.
Julia Smagowicz i Natasza Sobańska, pod opieką pani Moniki Nowickiej-Chorągiewicz, przygotowały karpiowy "food-street" pod postacią langosza z gulaszem z karpia i potrawę Drwal a'la Karp.
Dziewczęta zaproszone zostały do Warszawy, gdzie pod okiem wytrawnego jury, któremu przewodniczył znany kucharz pan Jarosław Uściński oraz przy wsparciu opiekuna i dopingu dyrektora szkoły Krzysztofa Bielskiego, zajęły IV miejsce w konkursie.
Jak wielokrotnie podkreślało szanowne jury, ten wspaniały sukces, dotyczy wyjątkowo trudnego tematu ryb i ogromnej konkurencji, bowiem w konkursie wystartowały 124 potrawy wykonane przez młodzież szkół gastronomicznych z całej Polski.
ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 5 W STARGARDZIE
Tu jesteś:
- Wiadomości
- Konkursy
- IV miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym dla uczennic ZS nr 5