Dzisiaj jest: 1.6.2020, imieniny: Gracji, Jakuba, Konrada

Budynek oświatowy na os. Pyrzyckim nominowany do Modernizacji Roku

Dodano: 2 miesiące temu Autor:
Redakcja poleca!

Budynek oświatowy przy ul. ks. Twardowskiego 2 w Stargardzie został nominowany do Finału Ogólnopolskiego Konkursu Modernizacja Roku & Budowa XXI w.

Budynek oświatowy na os. Pyrzyckim nominowany do Modernizacji Roku
To czy wygra, zależy od także od mieszkańców.

Stargardzkie Towarzystwo Budownictwa Społecznego otrzymało nominację do Finału Ogólnopolskiego Konkursu "Modernizacja Roku & Budowa XXI w." za inwestycję pn. Budowa budynku z przeznaczeniem na usługi oświatowe z projektem zagospodarowania terenu i niezbędną infrastrukturą techniczną ul. Ks. Jana Twardowskiego 2 w Stargardzie. To już XXIV edycja popularnego plebiscytu, do którego ilość zgłoszeń wzrasta z roku na rok.


Każdy mieszkaniec miasta może przyczynić się do zwycięstwa stargardzkiego obiektu w ogólnopolskim głosowaniu, które ruszyło już na stronie organizatora. Wystarczy kliknąć w LINK, który przeniesie nas na stronę obiektu. W dolnej części znajduje się przycisk "Zagłosuj", a następnie potwierdzić "Zagłosuj na ten obiekt". Na koniec należy zweryfikować swoją tożsamość i w ten sposób przyczynić się do podwyższenia lokaty stargardzkiej inwestycji w rankingu. Głos można oddawać wielokrotnie, raz na dobę,  do 11 maja.

Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie realizacji przedsięwzięć budowlanych ukończonych w danym roku wyróżniających się szczególnymi walorami. Jego ideą jest propagowanie i wspieranie działań dla ratowania obiektów i budowli dziedzictwa narodowego oraz promocja modernizacji, przebudowy i rozbudowy obiektów i urządzeń dla uzyskania efektów użytkowych i estetycznych. Co roku zgłaszane są ciekawe adaptacje i renowacje budynków w różnych kategoriach, a głosowanie wybiera te pierwszorzędne. W konkursie przewiduje się trzy stopnie uznania: tytuł, wyróżnienie i nagrodę specjalną.

Nowoczesne centrum oświatowe na os. Pyrzyckim

Budowa budynku przeznaczonego na usługi oświatowe, w którym znajduje się przedszkole i szkoła dla klas wczesnoszkolnych została zakończona w 2019 roku. Obiekt został dopuszczony do użytkowania w sierpniu, dzięki czemu już od września dzieci mogły rozpocząć naukę. Wykonawcą była firma „LEPIKO” Sp. z o.o. z siedzibą w Skórzewie k/Poznania. Wybudowany obiekt jest dwukondygnacyjny, niepodpiwniczony o powierzchni użytkowej 1 783,02 m2. Na parterze obiektu znajduje się 5 oddziałów przedszkolnych. Znajdująca się na parterze strefa wejściowa z szatnią została podzieloną dla uczniów nauczania początkowego oraz dla dzieci z oddziałów przedszkolnych. Za pośrednictwem szatni przedszkolaki przechodzą do strefy korytarza rozdzielającego do poszczególnych sal lekcyjnych. Bezpośrednio do sal przylegają zespoły toalet. Na parterze usytuowano również zespół kuchni o profilu cateringowym (wydawanie posiłku) z przyległą stołówką. Uzupełnieniem funkcji dydaktycznej są sale do zajęć ruchowych z możliwością połączenia
w jedną dużą salę gimnastyczną.

Na piętrze znajdują się dwa oddziały nauczania przedszkolnego „zerówki” oraz cztery oddziały nauczania wczesnoszkolnego – klasy 1-3. Klasy wyposażone są w balkony, które rozszerzają funkcje dydaktyczne o pracę w „zielonej klasie”, istnieje możliwość zabudowania balkonów w celu powiększenia wewnętrznej części sal lekcyjnych. Dopełnieniem piętra jest sala komputerowa, sala do prac indywidualnych i świetlica.  Budynek został dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych, w budynku znajduje się winda oraz toaleta przystosowana dla potrzeb osób z ograniczoną możliwością poruszania się. Budynek zaprojektowano w oparciu o rozwiązania pro ekologiczne, sprzyjające taniej eksploatacji i utrzymania obiektu. Ponadto obiekt jest wyposażony w nowoczesne urządzenia audiowizualne i tablice elektroniczne. Aranżacja wnętrza została tak zaprojektowana, że ułatwia poruszanie się i odnajdowanie klas przez dzieci przedszkolne. W budynku zamontowane zostały urządzenia do monitoringu wizyjnego CCTV, sygnalizacji włamania i napadu SSWiN oraz sygnalizację SSP. Teren wokół budynku został zagospodarowany między innymi przez wybudowanie miejsc parkingowych, wykonanie ogrodzenia wraz z bramami wjazdowymi, wykonanie oświetlenia zewnętrznego i urządzenie terenów zielonych.


Rozpoczęcie roku szkolnego na Twardowskiego 2. GALERIA
 
Źródło: STBS
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.
Przeprowadzka Książnicy Stargardzkiej - GALERIA