Swoje doświadczenie zawodowe na Zielonej Wyspie zdobywało po raz pierwszy dziewięciu uczniów trzeciej klasy technikum pojazdów samochodowych. Mieli okazję sprawdzić swoja wiedzę i umiejętności przy okazji pobytu w Derry- drugim pod względem wielkości mieście Irlandii Północnej. Uczniowie stargardzkiej „Piątki” przebywali na zagranicznych praktykach niemal przez cały listopad. Nawiązane kontakty zawodowe i przyjaźnie zaowocowały propozycja ponownego przyjazdu, złożoną przez właścicieli firm w których mieli okazję pracować uczniowie trzeciej klasy technikum.
Uczniowie Zespołu Szkół nr 5 mogli przekonać się więc o praktycznym wymiarze unijnego ERASMUSA+, którego budżet w obecnej perspektywie finansowej 2014- 2020 wynosi ogółem 14,7 mld euro dla wszystkich krajów członkowskich. Główny fundament programu stanowią osiągnięcia europejskich programów edukacyjnych na przestrzeni ostatnich 25 lat. Program łączy w sobie projekty, realizowane wcześniej przez Komisję Europejską, takie jak: „Uczenie się przez całe życie”, „Młodzież w działaniu”, a także projektów współpracy z krajami uprzemysłowionymi w sferze szkolnictwa wyższego.
Z całego dorobku i doświadczenia partnerów ERASMUS+ może zatem czerpać od niedawna społeczność Zespołu Szkół Nr 5, która decyzją Zarządu Powiatu Stargardzkiego włączona została do grona beneficjentów programu.
Pobyt na Zielonej Wyspie dostarczył uczniom trzeciej klasy technikum wielu niezapomnianych wrażeń. Mieli okazję przede wszystkim w praktyce „podszlifować” własne umiejętności językowe, przydatne w codziennej pracy. Bezpośredni kontakt z mieszkańcami Derry umożliwił także pełniejsze poznanie obyczajów i kultury tej części Irlandii Północnej. W przyjęciu i zrozumieniu pełnej dramatycznych zdarzeń, barwnej historii kraju pomogły uczestnikom wyjazdu warsztaty kulturoznawcze i językowe, zorganizowane tuż przed podróżą.
Kolejny wyjazd w ramach ERASMUSA czeka uczniów ZS 5 już na wiosnę 2019 r. Uroki kuchni włoskiej na miejscu i w praktyce poznają wtedy uczniowie trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych.