Hermann Brenner wraz z grupą naukowców z Niemieckiego Centrum Badań nad Rakiem (DKFZ) przeanalizowali ryzyko zachorowania na raka na kilkudziesięciotysięcznej grupie osób w wieku 35-84 lat. Doszli do wniosku, że ryzyko to spowodowane jest w dużej mierze czynnikami społecznymi i środowiskowymi. W serii artykułów naukowych, określili oni odsetek zachorowań na nowotwór w wybranej przez siebie grupie, obliczając je na postawie modeli statystycznych stosowanych w tego typu szacunkach.
Kto jest w grupie ryzyka
Jak dowodzi niemieckie badanie, w grupie zwiększonego ryzyka zachorowania na nowotwory są w szczególności osoby, które palą tytoń, mają nadwagę i nie są aktywne fizycznie. Naukowcy z DKFZ określili procentowo ilość zachorowań na raka wśród tej grupy osób, dochodząc do następujących wniosków:
- W bieżącym roku, aż 19 proc. wszystkich przypadków zachorowań na raka będzie spowodowane paleniem tytoniu, przy czym odsetek nowotworów płuc wynikający z palenia papierosów wyniesie 89 proc. u mężczyzn i 83 proc. u kobiet.
- Na kolejnym miejscu wśród czynników społecznych zwiększających ryzyko zachorowania na nowotwory jest nadwaga, która w bieżącym roku spowoduje 7 proc. wszystkich zachorowań i brak aktywności fizycznej, który przekłada się na 6 proc. Nadwaga i brak aktywności fizycznej stanowią główne ryzyko zachorowania na raka macicy i nerek. Dodatkowo u osób z nadwagą zwiększa się również ryzyko nowotworu wątroby, a brak aktywności fizycznej przyczynia się również do raka płuc.
- Aż 4 proc. nowych zachorowań na raka spowodują infekcje bakteryjne lub wirusowe. Wskazuje się, że główne zagrożenie nowotworowe powoduje bakteria Helicobacter pylori i wirus brodawczaka ludzkiego (HPV).
- Niższa, ale nadal istotna część nowych zachorowań na nowotwory złośliwe wynika z dużego spożycia alkoholu, wysokiego spożycia przetworzonego mięsa lub niskiego spożycia błonnika, owoców i warzyw.
- Dodatkowe czynniki ryzyka obejmują między innymi częste korzystanie z solarium.
Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka
Podstawowym sposobem na zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór jest prowadzenie zdrowego i higienicznego trybu życia. Rozwój cywilizacji niesie za sobą wiele pokus, które mają wpływ na nasze zdrowie. Są to między innymi powszechnie dostępny tytoń, alkohol i wysokoprzetworzone jedzenie. Mając jednak świadomość, jakie negatywne konsekwencje mogą one powodować, powinniśmy zastanowić się, co jest dla nas ważniejsze. Czy chwila przyjemności rekompensuje podniesienie ryzyka zachorowanie na raka? Zdecydowanie nie, dlatego też zamiast palić nerwowo papierosy, wybierzmy godzinną aktywność na siłowni, a w miejsce przetworzonego dania z hipermarketu wybierzmy domową sałatkę, przygotowaną z warzyw kupionych na lokalnym bazarku. Sami autorzy przedstawionego badania DKFZ apelują, o bardziej rygorystyczne środki zapobiegawcze w zakresie konsumpcji tytoniu i alkoholu, nadwagi, niezdrowej diety i braku aktywności fizycznej.
Ograniczenia badania
Na zachorowanie na raka wpływa wiele czynników. W przedstawionym badaniu jego autorzy wzięli pod uwagę przede wszystkim czynniki środowiskowe i społeczne. Naukowcy podkreślają, że potrzebne są dalsze badania w celu dokładniejszego określenia ilościowego zagrożenia zachorowaniem na raka, wynikającego z czynników związanych ze stylem życia i środowiskiem.
Ustalenia badaczy z Niemieckiego Centrum Badań nad Rakiem obrazują jednak niebudzące wątpliwości powiązania nadwagi, spożywania alkoholu, czy też palenia tytoniu z zachorowaniami na nowotwory. Dlatego też, jeżeli jesteśmy w grupie ryzyka, wstańmy z kanapy i zmieńmy swoje niezdrowe przyzwyczajenia, póki nie jest za późno.
centrumprasowe.pap.pl