W Morzyczynie 20 września można było spróbować rozmaitych przysmaków z dyni. Były też ciekawe konkursy z nagrodami.
Placki, pierogi, zupy i przetwory – na każdym kroku można było zobaczyć dynię w różnej postaci. Nie zabrakło też innych regionalnych produktów, które cieszyły się dużym zainteresowaniem. Jednak to dynia była najważniejszym elementem jarmarku, dlatego wybrano największe okazy tego warzywa i nagrodzono ich właścicieli. Pierwsze miejsce zajęła Dominika Pietruczuk-Tęcza z Dalewa, która wyhodowała dynię o średnicy 2 metrów. Na drugim miejscu z warzywem o średnicy 1,88 m uplasował się Marcin Pietruczuk z Dalewa, a na trzecim (1,58 m) Koło Gospodyń Wiejskich z Kobylanki.
W tym roku przyznano także Nagrodę Starosty Stargardzkiego za najciekawszy okaz ogrodowy. Największe wrażenie w tym konkursie zrobiła potężna kalarepa Danuty Bagińskiej z Kobylanki. Nagrody trafiły również do Weroniki Molskiej z Radliny za zieloną dynię i Krystyny Herbko z Nowej Kobylanki za niemałych rozmiarów selera.
Wybrano też najsmaczniejsze pierogi z dyni. Konkurs wygrała Ita Preiss. Drugie miejsce zajęła Urszula Płauszewska z Reptowa, a trzecie Jolanta Woźnicka z Sątyrza.
Organizatorami XIII „Złotej Dyni” byli: Gmina Kobylanka, Koło Gospodyń Wiejskich Zieleniewo-Morzyczyn oraz Gminny Ośrodek Kultury.
Fot. GOK Kobylanka